Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017 10:33

Πελοποννήσιοι μαθητές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 

Πελοποννήσιοι μαθητές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 

 

 

Η ημερίδα Euroscola 2017 έγινε την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τη συμμετοχή 24 μαθητών από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Παναγιώτα Κωσταρέλου του Λυκείου Λεβιδίου, Χρήστος Λυμπερόπουλος του 1ου Λυκείου Καλαμάτας και  Σταυρούλα Πέππα του Λυκείου Νεμέας.

Το πρόγραμμα γίνεται κάθε χρόνο στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ευρωκοινοβουλίου και χιλιάδες μαθητές λυκείων από τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γίνονται Ευρωβουλευτές για μια μέρα. Με αυτό  τον τρόπο τους δίνεται η ευκαιρία να ξεναγηθούν στους  χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να ενημερωθούν για τους θεσμούς και τη λειτουργία τους, λαμβάνοντας ταυτόχρονα μέρος στις προγραμματισμένες εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την Περιφέρεια Πελοποννήσου παρουσίασε εκ μέρους όλων των μαθητών, ο Θεόδωρος Μαγκλάρας από το 1ο Λύκειο Καλαμάτας.

Η παρουσίαση επικεντρώθηκε στα ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής, καθώς και στις διαχρονικές αξίες που χαρακτηρίζουν τους Ελληνες. Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, όπου παρουσιάστηκαν οι τελικές προτάσεις των  πολυεθνικών ομάδων εργασίας, η παρουσία της ομάδας της Πελοποννήσου ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι μαθητές εξέφρασαν προβληματισμούς και έθεσαν καίρια ερωτήματα. Η Αγγελική Βασιλοπούλου του 5ου Λυκείου Καλαμάτας παρουσίασε το θέμα της ομάδας της, που αφορούσε το περιβάλλον και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Ιωάννα Ξύδη του Λυκείου Λεβιδίου απάντησε σε ερωτήσεις συνομήλικων της σχετικά με το θέμα της ομάδας εργασίας της, "Το μέλλον της Ευρώπης". Ο Θεόδωρος Μαγκλάρας εκπροσωπώντας την ομάδα του μίλησε για το μείζον θέμα της μετανάστευσης και της ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων  που ταλανίζει τις μεσογειακές κυρίως χώρες και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να επιτευχθεί η ομαλή ένταξή τους. Επίσης η μαθήτρια Μαρία Τσαπραλή από το 2ο Λύκειο Αργους, κατάφερε να περάσει στους τελικούς του Eurogame.

Στην ημερίδα στο Στρασβούργο από τη Μεσσηνία συμμετείχαν οι παρακάτω:

Κρέπη Θεοδώρα 5ο Λύκειο Καλαμάτας

Βασιλοπούλου Αγγελική 5ο Λύκειο Καλαμάτας

Μητροπούλου Λυδία 1o Λύκειο Καλαμάτας

Σκιαδά Κωνσταντίνα Μουσικό Καλαμάτας

Μαγκλάρας Θεόδωρος 1o Λύκειο Καλαμάτας

Σταυροπούλου Ελένη 5ο Λύκειο Καλαμάτας.